Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

ΗΡΙΑΝΝΑ Β.Λ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


Ο  Συγγραφέας του κειμένου Γεώργιος Μυλωνόπουλος είναι 19 ετών, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, επιμελώς αποστασιοποιημένος εξίσου από όλα τα κομματικά μορφώματα και, παρά την νεανική ηλικία του, ευαισθητοποιημένος σε ό,τι αφορά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπέρ των οποίων μάχεται. Δραστηριοποιείται στην Ελληνική Ομάδα Έφιππης Τοξοβολίας "Έλληνες Κένταυροι" και ασχολείται επίσης με την Μεσαιωνική Σπαθασκία. Η Συντακτική Ομάδα του παρόντος Ιστολογίου δεν φιλοξενεί, απλώς, το κείμενο που ακολουθεί αλλά συντάσσεται πλήρως με το σκεπτικό και την αγωνία του Συγγραφέως του ελπίζοντας να ταυτιστούν μαζύ του οι Πολίτες αυτής της χώρας των οποίων η αδιαφορία για ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους καταδικάζει στη χειρότερη κοινωνική παρακμή! 

     Συνήθως αποφεύγω να σχετίζομαι με πολιτικούς χώρους. Δε συνηθίζω να δημοσιεύω κείμενα ή να σχολιάζω πρόσωπα και καταστάσεις. Και ακόμα λιγότερο να γνωστοποιώ διαδικτυακά τη θέση μου για κάποιο ζήτημα της επικαιρότητας. Προσπαθώ, όσο μπορώ, να μην επηρεάζομαι από την επικαιρότητα και να αφιερώνομαι ολόψυχα στην καθημερινή μου προσπάθεια ως φοιτητής, ως εργαζόμενος, ως πολίτης, ως αθλητής, ως φίλος και ως σύντροφος. Το ίδιο νομίζω επιδιώκουν και πολύ νέοι σήμερα, να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για εκείνους και τους γύρω τους χωρίς να απογοητεύονται από τις ατυχείς και μη ευνοϊκές συνθήκες.

Πιστεύω ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Ηριάννα. Και λέω ‘’πιστεύω‘’ γιατί ούτε την έχω γνωρίσει προσωπικά ούτε και γνώριζα το όνομα της μέχρι πριν από λίγες μέρες. Ωστόσο η εικόνα που έχω για εκείνη με έκανε να την αισθανθώ σαν κοντινό μου άνθρωπο και να μελετήσω την περίπτωση της με μεγάλη προσοχή. Η Ηριάννα Β.Λ ήταν μία καθημερινή νεαρή κοπέλα. Φοιτήτρια, εργαζόμενη, φίλη και σύντροφος. Τον Μάρτιο του 2011 η Αντιτρομοκρατική συλλαμβάνει τον σύντροφο της Κωνσταντίνο και η ίδια προσάγεται στη ΓΑΔΑ καθότι εκείνο το βράδυ κοιμόταν στο σπίτι του. Δίνει οικειοθελώς δείγμα DNA και αφήνεται ελεύθερη. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, με κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα που δεν ξαναεμφανίστηκε ούτε για κατάθεση στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται σε χώρο του ΕΜΠ όπλα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά. Στις 11 Ιανουαρίου 2013, ενάμησι χρόνο μετά την ανακάλυψη των όπλων (και δύο χρόνια με το δείγμα DNA στα χέρια της αστυνομίας) η Ηριάννα συλλαμβάνεται και κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς) και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου. Μετά από έρευνα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο της, κατά την οποία δε βρέθηκε τίποτα ενοχοποιητικό, η Ηριάννα αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αργότερα αίρονται. Τα στοιχεία και η φωτογραφία της δημοσιοποιούνται με απόφαση του τότε υπουργού προστασίας του πολίτη, Νίκου Δένδια. Ο σύντροφος της, Κωνσταντίνος, κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ με μοναδικό στοιχείο τη φιλική του σχέση με δύο μέλη της οργάνωσης και τελικά αθωώνεται. Η Ηριάννα οδηγείται κι εκείνη σε δίκη χωρίς κανέναν μάρτυρα κατηγορίας και με μόνο ‘’επιβαρυντικό‘’ στοιχείο το δείγμα DNA, το οποίο όταν  ζητήθηκε από τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA για επανέλεγχο (καθώς ο ίδιος δήλωνε ότι δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση με ένα τόσο χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA) η απάντηση της αστυνομίας ήταν ότι τελείωσε ! Παρόλα αυτά το δικαστήριο, με μόνο στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα, καταδίκασε την κοπέλα σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

     Η πραγματικότητα λοιπόν είναι η εξής. Μια νεαρή κοπέλα καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση χωρίς κανένα στοιχείο. Το έγκλημα της Ηριάννας και του Κωνσταντίνου ήταν ότι διεκδίκησαν το δικαίωμα της επιλογής. Την ελευθερία να συνδέονται φιλικά με άτομα που οι ίδιοι επέλεξαν. Την ελευθερία να κρίνουν οι ίδιοι τι θα πιστέψουν και ποιες απόψεις θα υιοθετήσουν. Την ελευθερία να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να φοβούνται ότι κάποιοι θα τους κυνηγήσουν για κάτι που ποτέ δεν έκαναν.

     Η δίωξη όμως έγινε. Η ποινή επιβλήθηκε. Άρα … ό,τι και να πούμε δεν έχει νόημα, σωστά ; Είναι απλά κούφια λόγια. Στεναχωρηθήκαμε, συγκινηθήκαμε αλλά είναι ώρα να γυρίσουμε σπίτι. Δεν ήταν άλλωστε δική μας φίλη αλλά και να ήταν πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ; Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Το σκεπτικό που πρέπει να καταπολεμηθεί γιατί αλλιώς θα υπάρξουν πολλά παρόμοια περιστατικά. 

     Η Ηριάννα δεν είναι φίλη μας. Ούτε συνάδελφος μας, ούτε ομοεθνής μας, ούτε ομοϊδεάτης μας, ούτε ανήκει στην κοινωνική μας τάξη. Η Ηριάννα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Εμείς οι ίδιοι που αύριο μπορεί να βρεθούμε στη θέση της. Αφού καταδικάστηκε εκείνη εσύ γιατί να αποτελέσεις εξαίρεση ; Θεωρείς ακραία τη σύνδεση ; Συναναστρεφόταν εγκληματίες θα πεις, ήταν σαν κι αυτούς. Εσύ είσαι ίδιος με όλους τους φίλους σου ; Είσαι σίγουρος για το τι κάνει ο καθένας όταν δεν είστε μαζί ; Έχετε όλοι την ίδια καθημερινότητα ; Ήταν αναρχική θα πεις, ήταν αντιεξουσιάστρια. Από πότε διώκεται το φρόνημα στις σύγχρονες κοινωνίες ; Επιστρέφουμε στο μεσαίωνα λοιπόν ; Το κράτος αντί να προστατεύει του πολίτες του και να εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωση τους παίρνει το ρόλο της Ιεράς Εξέτασης βασανίζοντας και τιμωρώντας όποιον πιστεύει ότι του αντιτίθεται ; Ο Νόμος έχει εκδικητικό χαρακτήρα ; Δεν αποτελεί το μέσο για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να βρίσκει το δίκιο του και να μην επικρατεί ο ισχυρότερος ;

     Άρα πως μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο ; Και αν την επόμενη φορά είμαστε εμείς στη θέση της ; Αν την επόμενη φορά ο κυνηγημένος φοβηθεί και προσπαθήσει να διαφύγει πηδώντας από ένα όχημα εν κινήσει ή δεχτεί τη σφαίρα ενός αστυνομικού τότε τι θα γίνει ; Επόμενη φορά είπα ; Λάθος ! Έχουν συμβεί και τα δύο. Ο 19χρονος Θανάσης και ο 15χρονος Αλέξης είναι η απόδειξη. Δύο παραδείγματα μόνο, τα πιο τρανταχτά, από τα χιλιάδες που υπάρχουν. Και αυτό με τρομάζει. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Αν οι νέοι φοβούνται πως μπορούν να ζήσουν ελεύθεροι ; Σκέφτηκα να αφήσω το άρθρο ανυπόγραφο ή να χρησιμοποιήσω ψευδώνυμο. Δεν θα το κάνω. Πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε, να αποβάλλουμε το ενοχικό μας σύνδρομο για κάθε τι που λέμε. Τους το χρωστάμε ξέρετε. Αν ήμασταν πιο γενναίοι, αν είχαμε έστω και το μισό θάρρος απ’ όσο η Ηριάννα ίσως να μην είχαμε φτάσει ως εδώ. Όχι θάρρος πολεμικό, όχι το θάρρος ενός στρατιώτη. Το θάρρος ενός ανθρώπου. Το θάρρος μιας γυναίκας που δεν εγκαταλείπει το σύντροφο της γιατί η αγάπη της  γι αυτόν νικάει το φόβο. Το θάρρος μιας γυναίκας που δεν αρνείται τον εαυτό της γιατί η αγάπη της για την ελευθερία νικάει το φόβο.

     Δεν είμαι αναρχικός, ούτε είχα ποτέ καμία σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο τέτοια περιστατικά μας κάνουν να σκεφτόμαστε πολύ μακρύτερα από τους στενούς χαρακτηρισμούς δεξιά – αριστερά, και την κομματική λογική η οποία μόνο διχασμό και μισαλλοδοξία επιφέρει. Η αλληλεγγύη είναι πραγματικά ένα όπλο. Όχι προς έναν αόρατο εχθρό αλλά για την εξασφάλιση της άμυνάς μας. Ας παραδειγματιστούμε από αυτούς που ορθώνουν το ανάστημα τους και με ψηλά το κεφάλι διεκδικούν ελευθερία και δικαίωμα στην επιλογή.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Γιώργος Μυλωνόπουλος
ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Κ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, 22/6/2017, 12:08 μ.μ.

Διαβάζοντας σας ξαφνιάζομαι και κάθε φορά για ένα διαφορετικό λόγο. Τα περί αναρχικών τα συνηθίσαμε και δε μας ξαφνιάζουν αλλά το να διαβάζω αυτό το κείμενο γραμμένο από ένα τόσο νέο αρθρογράφο ομολογουμένως είναι πολύ ενδιαφέρον. Ειδικά σε μια εποχή περιχαράκωσης, Μπράβο.

______________________________________________________

Α. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, 22/6/2017, 14:43 μ.μ.

Να υποθέσουμε σε μια προχωρημένη αντίληψη για τα κοινά; Σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο μπράβο για όσους μπορούν να ξεπερνάνε προκαταλήψεις και να επιμένουν για το δίκιο του άλλου.

______________________________________________________

John Bull., 22/6/2017, 14:46 μ.μ.

Οι αναρχικοί θα τα έγραφαν αυτά για ένα φασίστα;

Απάντηση Σ.Ο.:

Ρωτήστε τους!

______________________________________________________

Stella Bei., 23/6/2017, 00:17 π.μ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να μονιάσουμε σαν θύματα στο γκρέμισμα και μετά βλέπουμε. 

______________________________________________________

Anarxomagkas, 23/6/2017, 02:34 π.μ.

Eseis goustarete anarxiko poutso kai mas glyfete alla emeis sas ftynoyme parte to xqampari fasistakia.

Απάντηση Σ.Ο.:

Αγαπητέ "Αναρχό"βλακα, εσεις οι χρυσαύγουλοι ακόμα και νεκροί μέσα από το τάφο θα αναβλύζετε ηλιθιότητα διότι επιχειρείς να παραστήσεις τον, δήθεν, αναρχικό χρησιμοποιώντας σεξιστική 'αφήγηση" που είναι εκτός αναρχικής ρητορικής. Τράβα, λοιπόν, μέχρι τα κεντρικά της Μεσογείων για φροντιστήριο αλλά βρες οποιονδήποτε άλλο πλην του Σωτήρη Δεβελέκου που απέτυχε να ακολουθήσει τη τακτική σου υποδυόμενος των "αγανακτισμένο πατέρα" στην εκπομπή της Τατιάνας γιατί, βλέπεις, το modus operandi σας είναι το ίδιο ηλίθιο για όλους σας! 

______________________________________________________

Ι. ΦΩΚΙΑΝΟΣ, 23/6/2017, 11:16 π.μ.

Μακάρι τέτοια κείμενα να ξύπναγαν συνειδήσεις. Μπράβο στο παλικάρι αλλά ο ύπνος είναι βαθύς.

______________________________________________________

Ρ. Κοροβ. 23/6/2017, 22:26 μ.μ.

...........................................................................................................
και πάντως είναι προφανές ότι θα σας διαβάζουν σα τρελοί οι χρυσαυγήτες.

Απάντηση Σ.Ο.:

Μη το λέτε, διότι αυτοί δε μπορούν, καν, να διαβάσουν. Κατά τα λοιπά, ολόσωστες οι επισημάνσεις σας.

______________________________________________________

ΛΑ.ΚΙ.Π.Α. 23/6/2017, 22:49 μ.μ.

Ο Λοχαγός Πολίτης Ανδρέας Πετρόπουλος θα μας ελευθερώσει! Ελάτε μαζί μας.

Απάντηση Σ.Ο.:

Eυχαριστούμε αλλά δεν είμαστε έγκυοι. Εσείς σε ποιον μήνα είστε;

______________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.