Σάββατο 23 Μαΐου 2020


Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ

     Είδα το επτάλεπτο διάγγελμα του Κασιδιάρη περί ιδρύσεως νέου κινήματος μ΄ αυτόν επί κεφαλής. Όσοι δεν τον γνώριζαν, θα νόμιζαν ότι ο Ηλίας μετά από μακρά θητεία ως Πρόξενος στη Σουηδία, αποφάσισε να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του έθνους. Παρουσίασε ένα άλλο πρόσωπο απ’ αυτό πού ‘ριχνε τα χαστούκια στη Λιάνα, που αναποδογύριζε τους πάγκους στη Λαϊκή, που κλώτσαγε τους καμεραμέν, που μούρνταρε το Δένδια.

     Έβγαλε ένα λόγο άρτιο, στοχευμένο, χωρίς ιδεολογικά ψεγάδια και δοκιμασία της κοινής λογικής. Η γλώσσα του σώματος του και η φαινομενική ηπιότητα πρόδιδαν ότι έχει πλάτες από πίσω, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Ως νέα Μαρίν Λεπέν αποκήρυξε τον πατέρα του και το κόμμα που ανδρώθηκε. Μίλησε για νέους επιστήμονες και καταξιωμένους λειτουργούς κι επαγγελματίες, που θα τον στελεχώσουν. Εδώ έγκειται το εξαιρετικά δύσκολο του εγχειρήματος. Ποιός αμόλυντος διακεκριμένος ή επώνυμος με αξία θα συμπράξει μ’ ένα πρώην ναζιστή, που φέρεται να έχει ανανήψει; Μη ξεχνάμε βέβαια ότι η οικονομική κρίση και η προσωπική ματαιοδοξία επιφέρουν εκπτώσεις στην ατομική αντίσταση. Εάν το καταφέρει αυτό, τότε μόνο η κίνηση του θα στεφθεί μ’ επιτυχία. Απ’ την άλλη τα παιδιά με τα μπράτσα και τα μαύρα μπλουζάκια (τα freicorps) θα βρουν νέο ρόλο, λιγότερο ακτιβιστικό. Θα θέσουν το όπλο παρά πόδας, ως οι καιροί απαιτούν. Τον Ηλία θα βρεθούν αρκετά ορφανά του πατριωτικού κι εθνικιστικού χώρου να τον ακολουθήσουν. Άλλωστε ο μεσσιανισμός χρόνια ταλανίζει την ελληνική πολιτική σκηνή.

     Η σύγχρονη άκρα δεξιά στη πατρίδα μας για να έχει μέλλον θα πρέπει να γίνει αμιγώς εθνιστική και να εγκαταλείψει τον άγονο εθνικισμό και τις χιλιοειπωμένες κορώνες του πατριωτισμού. Δε πρέπει επ’ ουδενί ν’ αναμιχθεί σε ιδεολογικό πόλεμο με τη αριστερά. Είναι ένας παρωχημένος αγώνας, που μόνο σ’ υπανάπτυκτες πολιτικά κοινωνίες (σα τη δικιά μας) διατηρεί ακόμη θέση. Τα γεγονότα του ενέσιμου αφελληνισμού και της παράδοσης άνευ όρων της χώρας είναι πεδίο δόξης λαμπρό, όπου η αριστερή διανόηση δεν έχει να κομίσει τι. Δε πρέπει να παρασυρθεί σε σκιαμαχίες του παρελθόντος. Θα πρέπει να εκμοντερνιστεί και να μη θεωρεί ότι έχει να κάνει με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Έχει ν’ αντιμετωπίσει κάτι πανίσχυρο. Πρέπει να σκύψει στα ζέοντα με αυτόνομο, καθαρό κι ακηδεμόνευτο απ’ το παρελθόν λόγο. Είναι πια ζήτημα επιβίωσης της ράτσας μας κι όχι αν θα γίνουμε οικόπεδο του Τρούμαν ή του Στάλιν.

Αθήνα, 22/05/2020

Δ. Δέπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.