Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018


ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣH
DAS REICH ALS AUFGABE

     Ο πολιτικός επιστήμων κ. Αλέξανδρος Παπαπέτρου [Πανεπιστημίου Linköping, Σουηδίας] ολοκλήρωσε με την έκδοσή της, μία σημαντική μεταφραστική και όχι μόνον, εργασία παραδίδοντας στους ιστορικούς μελετητές ένα θεμελιώδες κείμενο του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού που καταγράφει τις εσωτερικές πολιτικές ζυμώσεις μέχρι την εδραίωση του ΙΙΙ Reich. Πρόκειται για το σύγγραμμα του Friedrich Schmidt: "Das Reich als Aufgabe" [Ελληνικός τίτλος: "Το Βασίλειον ως καθήκον"].     Η πρωτοτυπία αυτής της εκδόσεως έγκειται στο ότι το περιεχόμενό της, χωρισμένο σε δύο μέρη, είναι μεταφρασμένο στα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και στην καθομιλουμένη Ελληνική διάλεκτο, κάτι που χαρακτηρίζει, κυρίως, τις σύγχρονες πατριωτικές εκδόσεις της Ουγγαρίας οι οποίες, πλέον, δημοσιεύονται με περιεχόμενο τόσο στην πατρώα, Ούνικη, γλώσσα των Ούγγρων Rovásírás η οποία αριθμεί ζωή 7.500 χρόνων, όσο και στα σύγχρονα Ουγγρικά. Και μόνον γι αυτή την πρωτοτυπία και την δυνατότητα επαφής με την Αρχαία Ελληνική, αξίζει να μελετηθεί αυτή η έκδοση η οποία, a prima vista, προκαλεί το ενδιαφέρον του μελετητή όχι μόνον από κοσμοθεωρητικής πλευράς αλλά και από γλωσσικής.

     Η όλη έκδοση ["Λόγχη" Ιανουάριος 2018], καλοτυπωμένη και με ευανάγνωστη αλλά και αισθητική γραμματοσειρά, δυστυχώς αδικείται από ένα εξώφυλλο που παραπέμπει σε εξώφυλλα εκδόσεων, αντιφασιστικού, σοσιαλιστικού ρεαλισμού δεκαετίας του '60, του οποίου το τελικό αποτέλεσμα δεν βαρύνει, ασφαλώς, τον αξιότατο μεταφραστή και συντάκτη του Αρχαίου κειμένου. Δυστυχώς, εκδόσεις Εθνικοσοσιαλιστικού περιεχομένου θα πρέπει να επιχειρούνται μόνον από φορείς Εθνικοσοσιαλιστικής Αισθητικής, άλλως...

     Το "Ελληνικόν Εθνικό Κοινωνικό Καθίδρυμα" ευχαριστεί τον εξαιρετικό μεταφραστή κ. Αλέξανδρο Παπαπέτρου όχι μόνον διότι παραδίδει στους ελληνόφωνους μελετητές της Εθνικοσοσιαλιστικής Κοσμοθεωρίας το εν λόγω, ακυκλοφόρητο στα Ελληνικά, πόνημα, αλλά και διότι αξιοποίησε κατά τον άριστο τρόπο το πρωτότυπο αντίτυπο, προερχόμενο από την Βιβλιοθήκη του, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει ευγενώς προσφερόμενο στην διάθεση κάθε μεταφραστή και εκδότη για μελλοντικές επανεκδόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.