Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ  
ΣΤΟΝ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΕΒΡΟ   
ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ ΟΡΓΗ

Η πλήρης και παρατεταμένη αδιαφορία 
καθώς και ανεπάρκεια της κεντρικής εξουσίας

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο

Η είδηση πως το ακριτικό Ορμένιο και οι γύρω περιοχές πλημμύρισαν και πάλι ανησυχητικά γέμισε με απόγνωση και οργή τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που βλέπουν ξανά ορατό τον κίνδυνο της καταστροφής των κατοικιών, των αγροτεμαχίων τους, της αγροτικής παραγωγής τους σε σιτάρι, καλαμπόκια, σπαράγγια αλλά και απώλεια του ζωϊκού κεφαλαίου τους!

Ακόμη κι αυτές οι ίδιες οι ζωές τους δεν έχουν πάψει να κινδυνεύουν από τα ανεξέλεγκτα νερά!

Οι φωτογραφίες αναρτημένες στο διαδίκτυο αλλά και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής για ακόμη μια χρονιά και ενώ τώρα διανύουμε το σωτήριο (;!) έτος 2016.

Δεν έχουν ξεθωριάσει ακόμη οι μνήμες από τον εφιαλτικό Δεκέμβριο του 2014 όταν ο κίνδυνος για ζωές, κατοικίες και περιουσίες των ηρωικών κατοίκων του ακριτικού Ορμενίου- που φυλάνε Θερμοπύλες- αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Με πρωτοβουλία της περιφέρειας και των ακατάπαυστων ενεργειών των κατοίκων, κατασκευάστηκε και δεύτερο πρόσθετο ανάχωμα προστασίας στις παρυφές του οικισμού, μήκους 1000 μέτρων

Κι όλα αυτά γιατί τον Δεκέμβριο του 2014 είχε επαναληφθεί η θραύση αναχώματος του ποταμού Έβρου κοντά στον οικισμό του Ορμενίου, που παρουσίασε τις μεγαλύτερες πλημμυρικές παροχές  από το 1984!
Με το δίκιο τον Δεκέμβριο του 2014 ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης είχε πει ξεκάθαρα στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου «Δεν θα ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση που έζησα τους τελευταίους μήνες»

Πράγματι οι στιγμές τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν εφιαλτικές, αφού με τον συντονισμό του περιφερειάρχη – αντιπεριφερειάρχη- του Στρατού, της Πυροσβεστικής και  της Αστυνομίας, δινόταν μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, κατοικίες, περιουσίες , βιός….. (βλ αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε ιστότοπο ραδιοφωνικού σταθμού MAXIMUM FM)

Έχοντας προσωπική άποψη για το δράμα που έζησε η ακριτική αυτή περιοχή αλλά και την αυταπάρνηση της περιφέρειας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής,  της Αστυνομίας και των κατοίκων, πίστεψα κι εγώ όπως και όλοι μας, πως η κεντρική εξουσία θα εφιλοτιμείτο επιτέλους, θα έδειχνε ευαισθησία και δεν θα έμενε μόνον στα «ψεύτικα λόγια τα μεγάλα».

Όπως είναι γνωστόν το θέμα των πλημμυρών του Έβρου είναι τεράστιο, ενώ διαχρονικά απασχολεί κάθε χρόνο την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο. Την περιοχή με αφορμή τις πλημμύρες, την επισκέπτονται μέχρι τώρα υπουργοί, κυβερνώντες αλλά και πρόεδροι Δημοκρατίας……

Κάθε χρόνο όμως το ίδιο πρόβλημα, κάθε χρόνο η ίδια ανεπάρκεια. Αλήθεια η κεντρική εξουσία (υπουργείο υποδομών- γνωστή ΕΥΔΕ) που έχει κρατήσει στην αρμοδιότητα της την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, τι έχει κάνει μέχρι τώρα; Απολύτως τίποτε, όπως αποδεικνύεται κατ’ αποτέλεσμα!

Κι όμως η κεντρική εξουσία, αλλά και οι προηγούμενοι νομάρχες, αντινομάρχες, γνώριζαν το πρόβλημα από παλιά. Γνώριζαν πως κάθε χρόνο υπήρχε αύξηση των νερών του ποταμού ΑΡΔΑ από την υπερχείλιση του φράγματος του «Ιβαήλοβγκραντ» και όχι μόνο!

Γνώριζαν και γνωρίζουν πως η Βουλγαρία ως εύκολη λύση ανοίγει τα φράγματα της κάθε χρόνο και περνά τόνους νερού στην Ελλάδα. Γνώριζαν και γνωρίζουν πως η Τουρκία έχει υπερυψώσει φράγματα, έτσι ώστε το νερό να διοχετεύεται αναγκαστικά στην πολύπαθη περιοχή του Έβρου. Γνώριζαν και γνωρίζουν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον δικό μας αλλά και της Βουλγαρίας και της Τουρκίας…..

Όμως αρκέστηκαν και φέτος στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα….»

Αλήθεια ξέχασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις υποσχέσεις τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν κατέλθει στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, επισκεπτόμενος τον Έβρο και συγκεκριμένα το φράγμα του Μελισσοκομείου;!

Δεν ήταν τότε που έλεγε πως θα προκαλέσει να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι σε κοινή τριμερή συνδιάσκεψη Ελλάδα- Βουλγαρία- Τουρκία με την «υψηλή εποπτεία»! της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξευρεθεί συντονισμένη λύση;! Που είναι αλήθεια οι διακρατικές συμφωνίες που υποσχέθηκε;

Αλήθεια που είναι οι πρωτοβουλίες των τριών τοπικών βουλευτών Καΐσα- Ρίζου- Γκαρά στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, όταν μάλιστα το γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, αφού απασχολεί την περιοχή μας; Στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση τύπου που εξέδωσαν για να απαντήσουν στο ψήφισμα των παραγωγικών φορέων του Έβρου με αφορμή το ασφαλιστικό ανέφεραν πως «εργάζονται σκληρά ώστε να επουλωθούν πληγές και να δημιουργηθούν νέες βάσεις και προοπτικές παραγωγής….»

Αλήθεια ποιας παραγωγής, όταν και φέτος τον εύφορο Κάμπο του Βορείου Έβρου και του Ορμενίου τον έχει καλύψει το νερό από την Βουλγαρία και Τουρκία, γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα και πάλι λείπουν;;;! Είπαν ακόμη πως «κάνουν προσπάθειες για να ανασυσταθεί η κτηνοτροφία…»Πως αλήθεια; Όταν και φέτος από τις πλημμύρες θα χαθεί με την πιθανή πορεία των πραγμάτων σημαντικό μέρος ζωϊκού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων αλλά θα καλυφθούν με νερό και οι εναπομένοντες βοσκότοποι;

Θα μας πουν όμως οι ως άνω κυβερνητικοί βουλευτές που κατά το Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκαν (;!) αντιπροσωπεύουν το έθνος (αρθ 51 παρ 2 Σ) τι έχουν κάνει στον τομέα αυτό (της αντιπλημμυρικής προστασίας) για να υλοποιήσουν την θεμελιώδη διάταξη του άρθρου 106 του Σ σύμφωνα με την οποία «Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος, το κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στην χώρα…. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα…. Για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομία των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών;!

Αλήθεια που είναι το άμεσο σχέδιο και η άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων της θλιβερής αυτής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ(;!) που θα περιλαμβάνει την τεχνική, με επιστημονικό τρόπο και προδιαγραφές, θωράκιση των ποταμών Έβρου- Άρδα και Ερυθροποτάμου, καθώς και όλων των ρεμάτων του Νομού;!

Όταν μάλιστα στην μικρή έρευνα που διενήργησα, βρήκα εμπεριστατωμένες προτάσεις της Πολυτεχνικής σχολής του τμήματος πολιτικών μηχανικών Ξάνθης, του καθηγητή Ν. Κωτσοβίνου και του Λέκτορα Π. Αγγελίδη;!.

Ειδικότερα προτάσεις για την βελτιστοποίηση της διασυνοριακής διαχείρισης των νερών και των πλημμυρικών αιχμών με καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης , με στόχους την ενιαία μελέτη της υδρολογίας της τριεθνούς υδρολογικής λεκάνης του Έβρου, καθώς και την διασυνοριακή πλημμυρική επικινδυνότητα και των επιπτώσεων της ευρύτερης περιοχής του ποταμού Έβρου, δηλαδή των παραποτάμων Εργίνη, Τούντζα και Ερυθροποτάμου.

Ή μήπως  υπολείπεται σε τεκμηρίωση η μελέτη για αντιπλημμυρική προστασία παρέβριων περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Γ. Τσεσμελή και Φ. Φωτόπουλου; Όχι βέβαια; Στην διάθεση του καθενός για να διαπιστώσει πως και μελέτες υπάρχουν και επιστημονικές προτάσεις έχουν κατατεθεί!

Όμως η κεντρική εξουσία είναι παντελώς απούσα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Θράκης μας! Από εδώ που ξεκινά η Ελλάδα, από εδώ που υποτίθεται ξεκινά η Ευρώπη!

Και παρ’ ότι δεν υλοποιείται ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο αντιπλημμυρικό έργο, εν τούτοις ο αποπροσανατολισμένος αλλά και φοβισμένος αυτός λαός ακούει από τα υπεύθυνα χείλη της περιφέρειας πως φέτος δόθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να μεταφερθούν «χώματα» και να ανυψωθούν αναχώματα!

Αλήθεια σε μια εποχή κρίσεως πως πετιούνται τόσα χρήματα- αν πράγματι είναι αλήθεια- για αναποτελεσματική προστασία;! Γιατί ένα είναι βέβαιο! Η στάθμη του νερού ανεβαίνει! Δυστυχώς αλλά η κεντρική εξουσία κατεβαίνει σε εκτίμηση και δεν είναι μόνον προκλητικά απούσα. Είναι και κροκοδείλια!

Κανείς σοβαρός Εβρίτης και όχι μόνον δεν μπορεί να ξεχάσει την περσινή «φιέστα» που οργανώθηκε για την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στην πληγείσα πλημμυροπαθή περιοχή του Ορμενίου .

Ήταν αρχές Απριλίου του 15 όταν οι θωρακισμένες MERCEDES διέσχισαν τον Έβρο, εν ριπή πολυβόλου αποβίβασαν πρόεδρο και τον «ακόλουθο» από τότε Καμένο στην πλατεία του ακριτικού χωριού. Μοιράστηκαν δώρα στα παρατεταγμένα στο κρύο παιδάκια, έμπνευση των τοπικών αρχόντων (;!), εκφωνήθηκε συνοπτικός προεδρικός λόγος προς εμψύχωση των «πλημμυροπαθών» και χωρίς η προεδρική συνοδεία να στρίψει γωνία έστω και για μια «κατ’ επίφασιν αυτοψία» του πλημμυρισμένου τοπίου, πενήντα μέτρα όπισθεν της φιέστας, στο μαρτυρικό Ορμένιο, οι θωρακισμένες MERCEDES αναχώρησαν σαν σίφουνας, όπως ήλθαν…..

Και όμως κανείς από τους τοπικούς άρχοντες- επιδεικνύοντας άραγε την γνωστή νοοτροπία λιβανίσματος σε βάθος δεκαετιών;- δεν ανέκραξε ούτε διαμαρτυρήθηκε πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός…!»

Και σαν να μην έφτανε μόνον αυτό αλλά η προκλητική αδιάφορη κεντρική εξουσία που εκπροσωπεί αυτή την στιγμή το «αθηνοκεντρικό κράτος» με τις ευλογίες της ετοιμάζεται να στείλει «αντιεξουσιαστές λεβέντες» της νεολαίας Σύριζα, στην περιοχή του Έβρου για να γκρεμίσουν «τον φράκτη του Έβρου» δοκιμάζοντας και πάλι αντοχές κατοίκων και τοπικών αρχών (βλ άρθρο μου Υπάρχουν ακόμη Έλληνες που φυλάνε Θερμοπύλες MAXIMUM FM 10-5-2015, GREEK ACTIVITY 11-5-2015)


Αναρωτιέται κανείς, μήπως ζούμε στην εποχή του παραλόγου και του αντίχριστου;! Θέλουν όλοι αυτοί οι «πολιτικοί νάνοι» να μας πείσουν ότι νοιάζονται γι’ αυτόν τον τόπο; Πως τάχα έχουν οράματα όπως εκείνο του Παναγιώτη Σγουρίδη, αντιπροέδρου τότε της Βουλής, τώρα υπουργοποιημένου βουλευτή των θλιβερών ΑΝΕΛ, «Όραμα για την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία» την 1η Περιφέρεια της Ελλάδος! αναρτημένο στο διαδίκτυο : Στο κεφάλαιο έργα υποδομής- υποκεφάλαιο Γεωργία αναφέρει: «Αντιπλημμυρικά έργα κυρίως στον Έβρο». Αλήθεια που τα είδατε; Γιατί εμείς τα βλέπουμε μόνο στα χαρτιά!!

ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

Ο φαλαγκίτης ,  22/1/2016
Αντί να κάθεται να κλαίει ο ηλιακόπουλος γιατί δε πάει να σκάψει λίγο να κάνει μια ηπόγια σήραγκα να περνάνε τα νερά του έβρου και να χήνοντε στο λάδονα η και στο ποδονίφτη;Aλλά και αυτός είναι μια από τα ίδια σαν όλους τους άλλους πολιτικούς.Τόσα χρόνια ούτε ένα ψάρι δεν έχει ρήξει στον έβρο για να βοηθήση το οικοσήστημα και να πολλαπλασιαστούν τα ψάρια να πίνουνε το νερό να κατεβαίνει η στάθμη και να μη γίνοντε πλημύρες και καταστροφές.ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΡΕΜΑΛΑ.

Απάντηση Σ.Ο.: Ανεξαρτήτως το τι περιμένει τους πολιτικούς (με τους οποίους ο κ. Η. Ηλιακόπουλος δεν έχει σχέση) εσάς σας περιμένει η στοιχειώδης Εκπαίδευση.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.